Apakah Aset Tempat Selamat? Cara Berdagang dengan Exness

Apakah Aset Tempat Selamat? Cara Berdagang dengan Exness
Aset safe-safe digunakan oleh pelabur untuk mengehadkan pendedahan mereka pada masa ketidakstabilan pasaran. Sekiranya peniaga mengenal pasti aset mana yang cenderung dihargai sementara yang lain merosot, mereka dapat mempersiapkan diri untuk pergerakan pasaran.


Apakah aset safe-haven?

Aset safe-haven adalah instrumen kewangan yang diharapkan dapat mengekalkan, atau bahkan memperoleh nilai semasa tempoh kemerosotan ekonomi. Aset-aset ini tidak berkorelasi atau berkorelasi negatif dengan ekonomi secara keseluruhan, yang bermaksud bahawa mereka dapat menghargai sekiranya berlaku kemalangan pasaran.

Terdapat ciri-ciri tertentu yang sering dimiliki aset yang menyumbang kepada reputasi mereka sebagai tempat perlindungan, termasuk:
 • Kecairan : aset perlu ditukar kepada wang tunai dengan mudah, pada bila-bila masa
 • Fungsi : aset perlu mempunyai penggunaan yang akan terus memberikan permintaan jangka panjang
 • Penawaran terhad : pertumbuhan penawaran tidak boleh melebihi permintaan
 • Kepastian permintaan: aset tidak mungkin diganti atau menjadi ketinggalan zaman
 • Kekal: aset tidak boleh reput atau reput dari masa ke masa

Tidak semua tempat selamat akan memiliki semua ciri ini, jadi pelabur harus membuat keputusan mengenai tempat perlindungan yang paling sesuai untuk iklim ekonomi. Penting untuk diingat bahawa apa yang menjadikan tempat perlindungan yang baik untuk satu kemerosotan pasaran mungkin tidak menunjukkan hasil yang sama dengan yang lain, jadi pelabur harus jelas tentang apa yang ingin mereka perolehi dengan menggunakan pelaburan safe-haven.


Cara memperdagangkan aset tempat selamat

Kemerosotan pasaran adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dari kitaran pasaran, yang bermaksud bahawa adalah kepentingan terbaik pelabur untuk mempersiapkan diri mereka untuk mereka sebanyak mungkin.

Pada masa krisis kewangan, aset yang dipandang sebagai tempat selamat cenderung mengatasi sebahagian besar pasaran. Walaupun tempat selamat digunakan terutamanya oleh pelabur untuk melindungi nilai portfolio mereka, penting bagi pedagang untuk dapat mengenal pasti aset tempat selamat, dan menggunakan pemahaman ini untuk menjangkakan pergerakan harga dan melaksanakan strategi mereka sendiri.

Sebagai contoh, keluarnya aset 'berisiko' boleh menyebabkan penurunan harga pasaran secara tiba-tiba ketika pelabur masuk ke tempat selamat, yang bermaksud bahawa anda mungkin mempertimbangkan untuk keluar dari kedudukan panjang atau pendek. Tetapi jika anda yakin dapat mengenal pasti tempat selamat ketika ini, maka ada potensi untuk mendapat keuntungan dari kenaikan harga.

Tidak ada cara yang pasti untuk memperdagangkan pola aset safe-haven, kerana semuanya bergantung pada motivasi anda. Tetapi sama ada anda ingin memanfaatkan pergerakan harga atau menyesuaikan kedudukan mereka sendiri untuk melindungi diri dari kejatuhan harga, sangat penting untuk memahami sentimen pasaran yang berlaku di sekitar tempat selamat.

Contohnya aset tempat selamat

Tempat selamat yang popular dapat berubah dari masa ke masa, jadi penting untuk mengikuti trend pelaburan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tempat selamat yang menjadi kegemaran selama ini, termasuk:
 • Emas
 • Ikatan kerajaan
 • Dolar AS
 • Yen Jepun
 • Franc Swiss
 • Stok pertahanan


Emas

Apabila orang memikirkan tempat selamat, kemungkinan besar mereka akan memikirkan emas. Sebagai komoditi fizikal, harga emas tidak sering dipengaruhi oleh keputusan bank pusat mengenai kadar faedah, dan tidak seperti mata wang kertas, penawarannya tidak dapat dimanipulasi oleh tindakan seperti percetakan.

Mungkin contoh emas yang paling kuat sebagai tempat perlindungan adalah berikutan krisis kewangan global 2008. Kemasukan pelaburan menyebabkan harga emas meningkat hampir 24% pada tahun 2009 sahaja, misalnya, dan ia meneruskan lintasan kenaikan ini hingga tahun 2011.
Apakah Aset Tempat Selamat? Cara Berdagang dengan Exness

Ramai yang menganggap keputusan untuk membeli emas adalah bias tingkah laku, berdasarkan sejarah emas yang menyokong mata wang dan sebagai simpanan nilai. Teorinya berlaku kerana emas secara historis dianggap sebagai tempat perlindungan yang selamat, apabila terdapat tanda-tanda kejatuhan pasaran yang ketara, para pelabur memasuki logam mulia. Emas sebagai tempat selamat telah menjadi ramalan yang memuaskan diri.


Ikatan kerajaan

Bon kerajaan pada dasarnya adalah istilah tetap 'Saya berhutang kepada anda' dari pemerintah, yang mempunyai pembayaran faedah berkala - bil perbendaharaan dan nota adalah sejenis bon. Satu-satunya perbezaan di antara mereka adalah jumlah masa sebelum anda akan dibayar sepenuhnya. Bil perbendaharaan mempunyai tempoh matang setahun atau kurang, sementara bon perbendaharaan boleh jatuh tempo sepuluh tahun atau lebih.

Pelabur cenderung lebih yakin pada bon yang dikeluarkan oleh kerajaan ekonomi maju - yang paling popular adalah bil perbendaharaan AS. Status mereka sebagai tempat perlindungan adalah berdasarkan status kredit pemerintah AS, dan kualiti pendapatan yang tinggi dalam dolar AS. Dengan pendapatan yang stabil di sebalik aset tersebut, para pelabur menganggap bon kerajaan sebagai tempat selamat tanpa risiko, terutamanya kerana apa sahaja yang dilaburkan akan dibayar sepenuhnya setelah bil matang.

Sebagai contoh, pada bulan Februari 2018, saham jatuh kerana kenaikan hasil bon dan ironinya menghantar pelabur berlari ke bon Perbendaharaan AS sebagai tempat selamat.

Dolar AS

Selama lebih dari 50 tahun, dolar AS telah menjadi salah satu tempat perlindungan paling popular semasa kemelesetan ekonomi. Ia menunjukkan sebilangan ciri-ciri safe-haven - yang paling penting, ia adalah mata wang paling cair di pasaran forex.

Keyakinan terhadap dolar AS berasal dari perjanjian Bretton Woods 1944, yang memperkenalkan sistem mata wang tetap dan menjadikan dolar sebagai mata wang rizab utama dunia. Walaupun sistem ini dihapuskan, dolar AS mengekalkan kedudukannya sebagai tempat perlindungan kerana ia mewakili ekonomi terbesar di dunia.

Walaupun banyak yang berpendapat status dolar sebagai tempat perlindungan akan dirusak oleh peningkatan turun naik, yang disebabkan oleh politik kontroversial Presiden AS Donald Trump, nampaknya ia masih mendapat keuntungan dari aliran safe-haven. Sebagai contoh, walaupun ketegangan perdagangan menyebabkan turun naik pasaran saham dan komoditi, Indeks Dolar AS menyaksikan kenaikan 5.29% antara Januari dan Ogos 2018.
Apakah Aset Tempat Selamat? Cara Berdagang dengan Exness


Yen Jepun

Yen Jepun dianggap sebagai tempat selamat kerana sering mengukuh berbanding dolar ketika stok AS dan bon kerajaan mengalami turun naik.

Pasca Perang Dunia II, ekonomi Jepun disusun semula, yang memungkinkannya mengejar ekonomi global yang lain. Bank of Japan (BoJ) menjadi sangat dihormati dan yen ditubuhkan sebagai mata wang global utama. Walaupun terdapat campur tangan yang berterusan dari pemerintah, kecairan yen terus menarik minat pelabur ketika menghadapi masalah kewangan.

Yen memperoleh reputasinya sebagai tempat perlindungan kerana lebihan perdagangan Jepun berbanding hutangnya. Nilai aset asing yang dipegang oleh pelabur Jepun jauh lebih tinggi daripada aset Jepun yang dihutang oleh pelabur asing - ini bermaksud bahawa apabila pasaran menjadi 'risiko mati', wang bergerak keluar dari mata wang lain dan kembali ke pasaran domestik, yang menguatkan yen.

Bahagian lain dari alasan bahawa yen terus bertindak sebagai tempat perlindungan semasa tempoh pergolakan pasaran, adalah kerana semua orang percaya bahawa ia berlaku. Dengan cara yang serupa dengan emas, itu telah menjadi ramalan yang memuaskan diri.


Franc Switzerland

Kajian oleh bank pusat Jerman, Deutsche Bundesbank, mendapati bahawa franc Swiss sering dihargai ketika pasaran saham global menunjukkan tanda-tanda tekanan kewangan.

Sebab-sebab umum bahawa pelabur memilih franc Swiss sebagai mata wang safe haven termasuk netraliti politik pemerintah Switzerland, ekonomi Swiss yang kuat dan sektor perbankan mereka yang maju.

Kemerdekaan negara dari EU juga menjadikannya tempat perlindungan modal yang popular semasa keadaan politik dan ekonomi yang negatif. Sebenarnya, semasa krisis zon euro, begitu banyak wang mengalir ke franc sehingga bank pusat Switzerland memperkenalkan pasak mata wang sementara terhadap euro untuk mencuba dan melemahkan mata wang domestik mereka.

Stok pertahanan

Pelabur yang ingin mengurus risiko mereka semasa kemerosotan ekonomi juga boleh memilih untuk beralih ke saham defensif, kerana mereka cenderung berprestasi lebih baik daripada pasaran saham yang lebih luas semasa kemelesetan.

Stok pertahanan menggambarkan saham syarikat yang terlibat dalam menyediakan barang dan perkhidmatan seperti utiliti, makanan pengguna, makanan dan minuman, dan penjagaan kesihatan. Mereka dianggap sebagai aset tempat selamat kerana kemungkinan akan tetap stabil kerana permintaan berterusan untuk produk mereka, bahkan dalam tempoh ketidakstabilan ekonomi.

Stok pertahanan tidak boleh dikelirukan dengan 'stok pertahanan', yang merujuk kepada pengeluar senjata dan yang lain dalam perdagangan senjata.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!