Apa itu Strategi Kerah? Mengapa Saya Perlu Menggunakannya di Exness

Apa itu Strategi Kerah? Mengapa Saya Perlu Menggunakannya di Exness

Apa itu strategi kerah?

Strategi kerah adalah permainan ekuiti defensif di mana pelabur berusaha untuk membatasi penurunan saham dalam pertukaran untuk melepaskan beberapa potensi kenaikan. Strategi ini juga dikenali sebagai pembungkus lindung nilai.

Pelabur membeli posisi panjang dalam saham, di mana dia akan mendapat keuntungan jika harganya naik, walaupun strategi juga dapat dicapai tanpa benar-benar membeli saham yang mendasarinya. Pada masa yang sama, dia juga membeli opsyen put out of the money di saham dan menjual opsyen call out of the money, keduanya dengan tarikh luput yang sama. Kehabisan wang bermaksud bahawa pilihan tersebut tidak mempunyai nilai yang melekat: harga saham lebih tinggi daripada harga mogok pilihan put dan lebih rendah daripada harga mogok pilihan panggilan.

Inilah contoh:
Pelabur membeli 100 saham ABC Corp. pada harga AS $ 50 sesaham. Pada masa yang sama, mereka membeli opsi put dengan harga mogok AS $ 45 dan menjual pilihan panggilan dengan harga mogok AS $ 55. Sekiranya harga saham jatuh, pelabur akan rugi tidak lebih dari US $ 5 per saham kerana pilihan meletakkan dicetuskan. Tetapi jika harga saham naik, keuntungan pelabur dibatasi pada US $ 5 per saham kerana pilihan panggilan. Dengan kata lain, pelabur memaksimumkan potensi keuntungan mereka pada AS $ 5 tetapi menghadkan potensi kerugian tidak lebih dari US $ 5 per saham.


Mengapa Saya Menggunakan Strategi Kerah?

Secara amnya, pelabur menggunakan strategi kerah kerana mereka percaya pada potensi kenaikan saham jangka panjang tetapi bimbang akan penurunan jangka pendek di keseluruhan pasaran, yang mungkin akan menurunkan harga saham. Begitu juga, mereka mungkin menaik pada potensi jangka panjang saham tetapi jangka pendek menurun. Pelabur juga menggunakan kerah untuk mengaut keuntungan sambil bersedia mengorbankan sedikit kenaikan.

Strategi kerah kadangkala juga digunakan oleh pelabur aktivis dan artis pengambilalihan yang bermusuhan untuk membangun kedudukan ekuiti dalam syarikat sasaran sambil memberikan perlindungan sekiranya rancangan mereka gagal dan harga saham syarikat sasaran jatuh.


Contoh Strategi Kerah

Sebagai contoh, pelabur aktivis Edward Bramson telah membina kepentingan 5.5% dalam Barclays PLC dengan harapan dapat memenangi tempat dalam lembaga pengarah bank untuk mempengaruhi strategi perniagaan bank. Menurut laporan media, firma Bramsons, Sherborne Investors, membangun kepentingannya dengan bantuan pinjaman AS $ 1.4 bilion dari Bank of America yang merangkumi "serangkaian pilihan put dan call yang melindunginya dari kerugian jika saham jatuh di bawah tahap tertentu sementara juga menghadkan kenaikannya. "

"Kerah ekuiti yang dibiayai telah menjadi popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan kumpulan yang sangat memperoleh seperti SoftBank kerana ia membolehkan mereka mengumpulkan kedudukan besar dalam saham yang diperdagangkan secara terbuka dengan leverage yang lebih banyak daripada pinjaman tradisional," menurut Financial Times.


Ringkasan

Strategi kerah adalah permainan ekuiti defensif di mana pelabur berusaha untuk mengehadkan penurunan dalam saham tetapi membatasi kenaikan jika harganya naik. Strategi itu, juga dikenal sebagai pembungkus lindung nilai, melibatkan membeli pilihan meletakkan wang tanpa wang untuk melindungi risiko penurunan dan pada masa yang sama menjual pilihan panggilan keluar wang yang membatasi keuntungan. Strategi ini juga telah digunakan oleh para pelabur aktivis untuk melindungi diri mereka dalam pengambilalihan yang bermusuhan.

Prestasi Hipotesis / Simulasi: Hasil ini berdasarkan hasil prestasi simulasi atau hipotesis yang mempunyai batasan tertentu. Tidak seperti hasil yang ditunjukkan dalam rekod prestasi sebenar, hasil ini tidak mewakili perdagangan sebenar. Tidak ada pernyataan yang dibuat bahawa mana-mana akaun akan atau kemungkinan akan mencapai keuntungan atau kerugian yang serupa dengan yang ditunjukkan. Program perdagangan simulasi atau hipotesis umumnya dirancang dengan keuntungan dari pandangan belakang, tidak melibatkan risiko kewangan, dan mempunyai faktor lain yang boleh mempengaruhi hasil perdagangan yang sebenarnya.
Thank you for rating.
JAWAB KOMEN Batalkan Balasan
Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!

Tinggalkan komen

Sila masukkan nama anda!
Sila masukkan alamat e-mel yang betul!
Sila masukkan komen anda!
Medan g-recaptcha diperlukan!